Weekplanner | Gebruik

De week- en dagplanner geeft jouw kleintje structuur en grip op wat komen gaat, met zekerheid en zelfvertrouwen als resultaat.

Je hebt de planners gedownload, super! Aan de slag! Maar… hoe? Ik en mede-papa’s en mama’s geven je tips hoe je dat zou kunnen doen.

Nog geen planners om mee aan de slag te gaan?


Printen

In de download, die je direct na aanschaf in je mailbox ontvangt, staan verschillende documenten. Een aparte PDF voor de planners en een PDF met alle activiteiten samen. Die kun je direct met je thuisprinter uitprinten en aan de slag.

Wil je een meer duurzame optie, dan zou je de planners en kaartjes eenmalig kunnen laten drukken bij een professionele drukker. Ik ben enorm fan van Printenbind.nl. Zij bieden de mogelijkheid om tegen een mooie prijs/kwaliteit verhouding te printen op dik papier met, als je wilt, een laminaatlak, waardoor je stevige planners en kaartjes krijgt. Ik hoor je denken: “wat is dan dik, welke opties moet ik kiezen?”

Het ligt er een beetje aan hoe je de planners gaat gebruiken. Scroll naar beneden en je vindt een hoop inspiratie en mogelijkheden. Op basis daarvan zou ik een keuze maken voor de papiersoort waarop je gaat laten drukken.

Als je je planners los gaat ophangen aan de muur of neerzetten, zou ik gaan voor 1 van deze papiersoorten voor zowel planners als kaartjes: ‘Natuurkarton (wit 300)’ of ‘Kaart (gebroken wit 350)’.
Ga je een magneetbord gebruiken, dan zou ik de kaartjes op dit papier doen, maar de planners op een dunnere soort, omdat het anders zijn magneetkracht verliest (bijvoorbeeld ‘Extra stevig (wit 160)’). Daarbij kun je kiezen voor een Toplaag, zodat je papier beschermt is tegen een glas limo die omvalt. Kies dan ‘lamineren’.

Een andere opties is ‘Nevertear’. Dit is een polyester variant dat onscheurbaar en waterbestendig is. Een duurdere optie, maar een hele fijne. Deze optie komt in 2 diktes, waarbij ik de kaartjes altijd in 270 zou drukken en de planners afhankelijk van hoe je ze wilt ophangen.


Er zijn een hoop manieren om de planners en de kaartjes te gebruiken. Laat vooral je eigen creativiteit de vrije loop. Je zou de planners op kunnen hangen aan een prikbord met vrolijk gekleurde punaises. Zonde van de gaatjes? Dan is een magneetbord/ whiteboard misschien wat voor jullie met magnetisch tape om de kaartjes te wisselen. Of natuurlijk old-school met plakband. Dat doet ook zijn werk!


Magneetbord

Nodig: een magneetbord of whiteboard, magneetjes en/of magnetisch tape en de planners. Eventueel dubbelzijdig tape.

Plak de planners met dubbelzijdig plakband vast op het bord of zet de planner vast met magneetjes.

Plak het magnetische tape op de achterkant van de activiteitenkaartjes…

… et voila!

Waar koop je dit?

Het zwarte magnetische bord is van Dille & Kamille. De magneten van Søstrene Grene en het magneettape van de Hema. Zij hebben ook dubbelzijdig plakband.

Ook leuk: het SVENSÅS memobord van Ikea. Even Googlen en je vindt ze in alle soorten, maten en prijzen.

Een goed idee van Merlijn: met magneettape kun je de kaartjes en planners ook op de koelkast hangen! En Milou heeft klemmetjes met een magneetje gekocht bij Dille & Kamille om de planner op te hangen aan het magneetbord.


Prikbord

Een prikbord is een fijne variant om mee aan de slag te gaan. Het voordeel is dat je er ook leuke kaartjes en mooie tekeningen van de kids bij kan hangen voor een gezellige, of juist educatieve hoek als je er een thema aan koppelt. Bijvoorbeeld blaadjes in de herfst en kerstballetjes met kerst etc.

Zonde van de gaatjes? Je kunt ook klemmetjes gebruiken die je met een punaise vastzet op je prikbord. De kaartjes kun je dan met plakband of klittenband vastzetten.


Wegzetten

Goedkoop en net zo leuk: de planners wegzetten of vastplakken aan de muur, deur etc.


Klittenband

Klittenband kun je in alle soorten en maten vinden in hobbyshops als Pipoos en online. Google het en je vindt ze vanzelf. Deze klittenbandrondjes zijn van Craft Emotions (1cm groot).

Bekijk hoeveel kaartjes je op 1 rij kwijt wil en teken uit wat het midden is voor de kaartjes.

Liniaal bij de hand en meten + plakken maar.

Plak de andere kant van het klittenband op de kaartjes.

Zo kun je de kaartjes zo vaak wisselen als je wilt.


Plakband en kneedgum

Natuurlijk kun je ook plakband gebruiken om je kaartjes aan de planner te bevestigen. Een alternatief voor plakband is kneedgum. Deze is speciaal ontwikkeld om te hergebruiken en haal je zo van je planner en kaartjes af.

Je kunt ook enkelzijdig plakband gebruiken met het volgende trucje. Pak een stukje plakband en rol het op, met de plakzijde aan de buitenkant. Plak de uiteinden over elkaar en je hebt je eigen dubbelzijdige plakband gemaakt.


Nu jij!

Heb jij een gaaf idee dat je met me wil delen? Ik hoor het heel graag! Het zou helemaal te gek zijn als je jullie foto’s deelt op Instagram en mij tagt met @ontwerp_door_lindy. Thanks!


Volg ons op Instagram: @ontwerp_door_lindy